Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић део темеља европске баштине

Како је Милутин Миланковић спојио својим радом научну културу Запада и дубоку мистерију православља утврђујући својом науком да се узроци земаљских догађаја морају тражити у законима који владају небом он је својим свеукупним деловањем постао неизбежни део темеља европске баштине. И управо та чињеница даје бланко улазницу Удружењу Милутин Миланковић да и ове године, септембра месеца, учествује на „Данима европске баштине“ у Београду.Дани европске баштине су заједничка иницијатива Савета Европе и Европске комисије, а представљају најраспрострањенију културну манифестацију у којој учествују сви грађани Европе. Ова манифестација подстиче повезивање грађана и истицање европске димензије и вредности културне баштине у 50 држава потписница Европске конвенције о култури.

Сваке године се организује више од 70.000 догађаја који доприносе подизању свести о заједничком наслеђу Европе и сталној потреби да се оно очува. Овогодишњи Дани европске баштине указују на суштинску везу између људи и природе у оквиру заједничке теме Наслеђе и природа: Лепеза могућности..

„Цео мој живот прошао је крај велике реке. У младости, јутром сам гледао Дунав како откида комаде очеве земље. Студентске дане у Бечу провео сам крај њега. Са Капетан Мишиног здања Београдског универзитета често сам гледао на Дунав у пролеће и у јесен. У изгнанству, у Пешти, њиме сам се тешио. Ево ме под старост опет крај Дунава.” И упарво ово Миланковићево размишљање говори колико је он био везан за природу која је својом тајанственошћу иницирала његов научни рад кроз који је он изучавао Земљу и Небо као неодвојиви спој од којег зависи судбина наше цивилизације.

У оквиру Дана европске баштине Удружење Милутин Миланковић ће посетиоцима омогућити доступним следећи садржаји у сопственој организацији: Документациони центар – Дигитални легат Милутин Миланковић - са преко 1 000 докумената о Милутину Миланковићу. Стална изложбена поставка „Милутин Миланковић – живот и дело” са оригиналима старих издања књига и радова. Виртуелна (дигитална) библиотека, која садржи сабрана дела познатих српских математичара, оснивача „Београдске математичке школе” – Милутина Миланковића, Богдана Гавриловића, Ђорђа Станојевића, Михаила Петровића-Мике Аласа, и др.

Предавања (средом од 18,00 часова) еминентних предавача о актуелним темама, првенствено из делатности којим се бавио Миланковић. Трибине Клуба младих Милутин Миланковић (суботом од 18,00 часова). Пројекције филмова о животу и раду Милутина Миланковића.

Посете ученика школа Спомен-обележју Милутину Миланковићу у Парку Милутина Миланковића на Врачару.

О активностима у сарадњи са другим учесницима јавност ће бити информисана након координације и прецизирања термина. Удружење је заинтересовано за учешће на Међународној научној конференцији у организацији Међународног научног форума „Дунав – река сарадње“, активностима на разгледању лесних профила у организацији „Еколошког покрета Земун“ и презентацији личности и дела Милутина Миланковића на огледном добру Радмиловац.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !