Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Удружење Милутин Миланковић на Данима европске баштине 2018

У оквиру манифестације ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018, која се ове године одржава под мотом Европска година културног наслеђа - Уметност дељења, Удружење се укључило у активности желећи да са другима подели знање и информације о Милутину Миланковићу као делу темеља европске баштине.

Дани европске баштине је манифестација у којој Република Србија већ дуги низ година учествује. У овом заједничком програму Савета Европе и Европске комисије, сваке године Дани европске баштине се обележавају у скоро 50 европских земаља са више од 70 000 догађања у која је укључено више од 30 милиона грађана.

У оквиру Европске године културног наслеђа 2018, Дани европске баштине су препознати као један од кључних програма за реализацију Европске године културног наслеђа. У складу са тим, одлучено је да овогодишња заједничка тема Дана европске баштине на нивоу Европе буде управо „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“. Кроз ову тему, нагласак се ставља на потребу упознавања и разумевања културног наслеђа као заједничког ресурса, подизању свести о заједничкој историји и вредностима и јачању осећаја припадности заједничком европском простору.

Како је Милутин Миланковић спојио својим радом научну културу Запада и дубоку мистерију православља, научно утврђујући да се узроци земаљских дешавања морају тражити у законима који владају небом, свеукупним деловањем постао је неизбежни део темеља европске баштине. Његов допринос реформи Јулијанског календара и проналазак до сада најпрецизнијег календара једна је од баштина коју је подарио човечанству.

Осим низа редовних активности на презентовању Миланковићеве баштине, а у жељи да се то питање календара актуелизује и повеже са дугом историјом српског календара Удружење је организовало у септембру два предавања и расправу о српском календару и његовим траговима у далекој прошлости.

Предавачи су били мр Драгољуб Антић и дипл.инг Милан Стеванчевић. Кроз предавања покренута су бројна питања, која су изазвала велики интерес и учешће у расправи присутних. Мр Антић се позабавио историјом календарског питања уопште, врстама календара кроз историју, астрономском основом рачунања времена, значењима календара у српској традицији. Инжењер Стеванчевић излагањем хронолошки је представио дугу историју календарског питања код Срба – сазнања и датирања по српском календару као званичном календару свих српских држава и Српске Православне Цркве, његовом протоколу и начину писања бројева, традиционалној српској календарској години Митровдан-Преображење-Ђурђевдан, Винчанском календару, уз приказивање датирања српског календара од Душановог законика, преко Законоправила Светог Саве, Куле Крстаче у Смедереву, споменика деспоту Стефану до Вујанског крста Патријарха Павла.

„Манастиру Вујну, по исцелењу, приложи раб Божији Гојко 1946.“
Датирање блаженопочившег Патријарха Павла на Вујанском крсту

Расправа, која је од посетилаца иницирана након одржаних предавања, указала је на висок степен интересовања за теме од националног интереса и потребу да се детаљније упознају са изузетно дугом историјом календарског питања код Срба, и уопште постојања и историјског трајања нашег народа, чему је посебан допринос дао и Милутин Миланковић.

Предавачи дипл.инг Милан Стеванчевић и мр Драгољуб Антић
Са предавања и расправе у Удружењу
arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !